<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=406766026335216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Reklame

4 slående bevis på at folk misliker reklame + 4 måter å fikse det


Vi har blitt bombardert med lite relevant reklame i snart et århundre. Plassert på steder og tidspunkt hvor det ikke passer - nå er vi lei. Møkklei.

Påtvungne pauser i tv programmet, radiokanaler med supertilbud og pop-ups som tar hele skjermen.

Vi har lært oss å akseptere reklame som et nødvendig onde. Vi kjenner reklamestanken lang vei og assosiasjonene til harde salgsbudskap oppstår umiddelbart. En naturlig skepsis mot en kunstig måte å selge på.

Reklamebransjen har kjørt rundt med en illeluktende gjødselspreder på full peising i alt for lang tid. Her er noen tall som tilsier at det muligens er på tide å slå den av.

 

 

1. Pause i favorittprogrammet

84% av tv-seere ønsker å spole forbi annonsene de ser, mens 60% laster ned eller tar opp slik at de kan hoppe over reklamen, i følge en undersøkelse utført av Arris i 2014. Selv Super Bowl-annonsene har begynt å miste sin effektivitet. Hele 80% av dem øker ikke salget for selskapene som kjøper reklameplassene for usaklige summer, i følge denne studien, også fra 2014.


Reklame-statistikk-tv-annonsering.jpg


 

Da tenker du kanskje, det er de lineære plattformene som ikke funker. Vi kan jo bare følge etter brukeren over på mobilen, inn i den digitale verden hvor alt er mulig.

Det hadde vært fint, desverre er det ikke sånn. Tror du forbrukeren ikke kjenner reklamestanken så lenge den er digital? Pushy reklame i seg selv virker ikke.

Her er beviset.

 

 

2. Pre roll ads som ikke ruller

 

90% hopper over pre-roll-annonser som vises foran videoinnhold og TV-programmer på nett, i følge undersøkelsen til ORC international. Med slike tall er det heller ikke overraskende at hverken budskap eller avsendere blir lagt merke til.

 

Reklame-statistikk.png

Medieforskerne anslår at de fleste amerikanere blir utsatt for rundt 4.000 til 10.000 annonser per dag, mens 68% av menneskene i undersøkelsen oppgir at de kun husker fem eller mindre annonser de har sett i den siste uken. 

 

 

3. Jeg kan ikke se displayet, er det blokkert?

 

Den mest skremmende statistikken er om display annonser. Som om det ikke var nok at de i utgangspunktet har en latterlig lav klikkrate helt ned mot 0,12%, har de også Adblock å stri med.

I den årlige rapporten til pagefair kan vi lese at det totalt er installert Adblock på hele 615 millioner enheter.

banner-display-annonse-statistikk-ad-block.png

 

Flere statistikker fra 2016 rapporten:

 • Aktivt bruk av Adblock vokste 30% globalt
 • Adblock på mobiltelefoner økte med 108 millioner, totalt er det installert på 380 millioner enheter
 • Adblock på desktop økte med 34 millioner, totalt er det installert på 236 millioner enheter
 • 74% av amerikanske adblock-brukere sier at de forlater nettsteder som krever at man slår av Adblock

 

 

4. Tillitsbrudd hos millenials

 

84% av millenials stoler ikke på tradisjonell reklame. Millennials (mennesker ca 18 - 35 år) utgjør omtrent en fjerdedel av befolkningen. I tillegg er de en gruppe med stor kjøpekraft. Dette er en statistikk vi bør ta på alvor.

Millenials er skeptiske til upersonlig annonsering som føles påtrengende.

For meg oppstår det umiddelbart noen spørsmål. Hva er er grunnen til at alle disse skremmende statistikkene eksisterer? Hva er grunnen til at så mange mennesker ikke ønsker å se reklame? 

Hvorfor har 615 millioner forbrukerene installert Ad-block i utgangspunktet? 

Husker du den gjødselsprederen jeg pratet om tidligere?

 

 

Hva er løsningen?

 

Ok, dette lover ikke bra for markedsførere og bedriftsledere. Det må finnes en vei rundt denne berlinske muren som skiller annonsører og forbrukere.

Det er tydelig at dagens forbrukere ikke ønsker å bli forstyrret med reklame. Så hvordan etterligner vi den effekten reklame tidligere har hatt?

For å svare på det må vi først vite hva som er formålet med reklame.

Dette er en vanlig rangering:

 • merkevarebygging
 • ta kunder fra konkurrenter
 • generere nye leads
 • kundebevaring/lojalitet
 • trafikk til nettside
 • engasjement
 • fremstå som bransjeleder
 • oppsalg/kryssalg
 • vedlikehold av leads

 

Det er fullt mulig å oppnå alle disse punktene på en måte som er langt mer effektiv enn ved bruken av tradisjonell reklame.

For å gjøre det må vi lage noe som forbrukeren faktisk ønsker å se. Vi må lage innhold (ikke reklame) som folk ønsker å lese, se og høre. Derav navnet innholdsmarkedsføring.

 

 

4 måter å unngå reklamefella

 

1. Skap verdi

 

For at folk skal ønske å se innholdet ditt må det tilføre en eller annen form for verdi i livene deres. De to vanlige metodene er enten underholdningsverdi eller nytteverdi.

 

Nyttig innholdsmarkedsføring

Her har vi skapt innhold som har nytteverdi for vår spesifikke målgruppe. Vi gjør vårt beste for å hjelpe bedriftsledere, markedsførere og selgere med digital markedsføring. Derfor laget vi dette blogginnlegget:

digital-markedsføring-lokal-bedrift-nettside.png

Klikk på bildet eller her, for å lese 53 gode tips for lokale bedrifter.

 

 

Underholdende innholdsmarkedsføring

Dove er eksperter på å lage innhold som underholder, treffer målgruppen og får oss til å føle noe. De har en hel serie som tar opp problematikk rundt selvbilde til den moderne kvinnen.

Det gir en mye dypere og mer genuin forbindelse med seeren, enn å snakke om at såpen er parfymefri eller har lav ph-verdi.

 

 

 

For å se flere eksempler - 6 geniale eksempler på innhold som underholder.

 

 

 

2. Fortell en historie

 

Folk elsker historier - vi husker dem og forteller dem videre. Alle bedrifter har en historie, men mange glemmer å fortelle den. Ekte historier som folk kan relatere seg til, full av personlige virkemidler. Dess rikere historien er, dess sterkere inntrykk gir den.

Her er en vanlig måte å bygge opp en historie. Brukt av forfattere, filmskapere og bedrifter.

For at du skal kunne anvende dette, er det greit å forklare med et eksempel mange kjenner til. Vi tar Løvenes Konge som eksempel.

 

1. Bakgrunnshistorie

Hvem, hva, hvor.

Simba blir født, Arvtaker til tronen, Afrikas savanne.


2. Oppdagelse/problem

Opplevde noe, erfarte noe som ikke var bra.

 Scar ville ta tronen - drepte faren til Simba.

3. Vendepunkt

Helst en spesifikk hendelse som endevender hendelsesforløpet.

Simba rømmer inn i jungelen - møter Timon og Pumba.

4. Et større mål

Hva du skal utrette, hvorfor det er viktig, hvem du skal redde.

Simba samler kongeriket, viderefører familien, sørge for at alle har det bra. 

 

Bedrifter kan bruke disse stegene til å bygge en overbevisende og troverdig historie rundt sin virksomhet. Historier er spesielt effektive til å formidle verdier, fakta og fordeler av et produkt eller tjeneste.

 

 

 

3. Dropp produktfokus

 

I stedet for å prakke produkter på oss, gi oss en grunn til å følge deg.

sauza tequila instagram post 

Sauza Tequila har benyttet en slik strategi som også er godt forankret i de meksianske røttene til drikkevaren. De kunne ha delt et bilde av en stor flaske tequila med Sauza logoen godt synlig. I stedet benyttet de den meksikanske høytiden Day of the Dead til å skape et iøynefallende bilde som lett kunne vært noe en venn delte under en cocktailfest samme kveld.

Innhold skal se ut som det hører hjemme på plattformen, og fremstå som et naturlig bidrag i nyhetsfeeden eller story funksjonen som facebook, instagram, snapchat og messenger tilbyr. Målet er å dele produktene på en naturlig måte, så det ikke fremstår som reklame. 

 

 

 

4. Æ, Ø, Å

 

I alle salg er det én avgjørende faktor som må ligge til grunn. Tillit. Som markedsfører må du bygge tillit til kunden. Dette skaper langisktige relasjoner som på sikt fører til salg.

For å hjelpe leserene våre å skape tillit har jeg laget en enkel huskeregel.


Ærlig
Her gjelder det å være 100% gjennomsiktig i alt du gjør. Ved å vise hvordan du jobber føler kunden at de er med på prosessen, at de lærer fra deg underveis. De bør aldri føle at det er en skjult agenda bak budskapet ditt.

Slik skaper du tillit - 3 helt konkrete måter å anvende huskeregelen Æ, Ø, Å 

 

Åpen
Hvis du byr på deg selv, tar et standpunkt overfor bransjen din vil uante muligheter åpne seg. Det kan være et større samfunnsansvar eller et mening om hvordan ting kan gjøres mer effektivt. Den enkleste måten å skape tillit er å ha ekte meninger, en personlig vinkling som viser hvem du faktisk er.

 

Ønsket

Hver eneste lille bit av innhold du kommuniserer ut, skal være ønsket av kunden. Gjør research, tenk gjennom hva de vil se, lese og høre. Hva er din rolle i kunden sitt liv. Det handler om kunden sine behov og ønsker - ikke dine.

 

Last ned den gratis eboken om ærlig markedsføring som salgsmaskin 


 

HAR DU LEST DISSE?

creobox-fremgangsmate_copy.jpg

PÅ JAKT ETTER BEDRE RESULTATER?

Boost markedsføringen din med nyttige tips, gratis guider og siste nytt om markedsføring.