<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=406766026335216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Markedsføring, Design

Psykologien bak farger: slik påvirker det hva du kjøper

Ingen kommentarer enda
 

Fargepsykologi er et hett tema som er blitt undersøkt, diskutert og forsket på av respekterte markedsførere og psykologer. Ikke overraskende, da visuelt innhold blir stadig viktigere for å oppnå gode resultater.

"Hvis de riktige fargene er brukt, og de riktige kundene får det rette budskapet, får du færre innvendinger til kjøp, uavhengig av pris." - Neil Patel

 

 

Fargebruk innen markedsføring og salg

  • Reklamer med farge blir lest 42% oftere enn de samme reklamene i sort/hvitt
  • 80% tror at farge øker gjenkjennelseseffekten til en merkevare
  • 93% ser på visuelt utseende før de kjøper et produkt
  • 53% velger å ikke besøke butikker flere ganger om de ikke liker utseendet
  • 84,7% nevner farge som hovedgrunn når de velger et spesifikt produkt

Tall hentet fra infografikken til WebFX

Ettersom ulike mennesker oppfatter farger ulikt, kan det være vanskelig å velge "riktig" farge. Derfor må du vite hvem målgruppen din er. Det er avgjørende for virksomheten.

Når du "kjenner" målgruppen kan du vurdere preferansene deres, og foreta en informert og godt gjennomtenkt beslutning.

 

 

Studie på fargepsykologi

Digital Telepathy opprettet tre personas og én studie for å gi noen eksempler på hvordan fargepsykologi kan brukes. NB: Eksemplene under er på ingen måte ment å være en allvitende fasit på mangfoldet av mennesker som er online.

Det er en enkel måte å vise bruken av farger opp mot konkrete personas.

Personas er en utmerket måte å kartlegge følgende om målgruppen din:

  • hvem vil besøke nettstedet ditt 
  • hvorfor de er der
  • hva de ville gjøre når de er på stedet

 

Last ned mal for å lage personas

 

 

 

Varme farger

Ledergruppe personaPERSONA-EKSEMPEL: Folk i ledergruppen foretrekker makt-farger som oppfordrer til  handling. (Bilde: Digital Telepathy)

 

Ledere/beslutningstagere er opptatte mennesker, og hvis de faktisk er på din nettside, har de en direkte grunn til å være der. Gjør jobben deres lett. Vis dem hva de kan tjene på det. Du når ledere med makt-farger, da spesielt i Call to Actions knapper (CTA).

Gå for en farge som oppfordrer dem til å ta handling, som for eksempel rødt.

 

I fjor gjennomførte Hubspot en A/B-test på farger på CTA knapper, de fant at rød gjorde det betraktelig bedre (21%+) enn grønn. Det er kanskje ikke så rart, da stoppskilt er røde for å varsle folk om at de må utføre en umiddelbar handling.

Ikke bare er rød en kraftig farge, men den står også ut fra bakgrunnen. Grønn derimot gikk mer i ett med bakgrunnen. Å velge riktig farge for Call to Actions kan gi store gevinster, spesielt hvis målgruppen er ledere og beslutningstakere.

 

oransje call to action

 ORANSJE OGSÅ EFFEKTIVT: Hvis du føler rødt er litt for aggressivt for merkevaren, er oransje også en effektiv farge for å bygge tillit. (Bilde: Digital Telepathy)

 

 

 

Kalde farger

brand manager personaPERSONA-EKSEMPEL: Blåtoner skaper tillit, som kan være lurt om man behandler sensitiv data(Bilde : Digital Telepathy)

 

Denne  personaen bryr seg enormt mye om merkevare, uttrykk og budskap. Det er ikke bare jobben, men sannsynligvis også lidenskapen. Når man tenker på det visuelle rundt et selskaps merkevare, tenker folk flest på bedriftens logo, men det består av så mye mer.

Blåtoner fremkaller en følelse av tillit og balanse. Dette er et perfekt valg for sosiale nettverk og andre selskaper som holder på en enorm mengde data.

 

lilla landingssideLILLA : Hvis blå virker for stivt for din merkevare, kan du prøve ut diverse lillatoner.

 

Når du bevisst velger en farge som er foretrukket av målgruppen, gjør du en innsats for å appellere til kundens ønsker og behov. Det vil mest sannsynlig lønne seg på sikt, så lenge du treffer riktig. 

 

  

 

Gråtoner

Programmerer personaPERSONA-EKSEMPEL: Programmerere/teknisk personell foretrekker grå. (Bilde : Digital Telepathy)

 

Programmerere/teknisk personell leter ofte etter case-studier, muligheter til å lære, og arbeidsplasser. Programmerere er ikke ute etter vas og sjas, de leter etter fakta.

Grå brukes ofte til å formidle profesjonalitet, tidløshet og troverdighet - for noen som er interessert i å få klarhet, vil grå være den ideelle fargen for å appellere til hans eller hennes sanser.

Husk, teknisk personell liker ikke å "bli solgt til", så det er unødvendig å bombardere dem med handlingsfarger, som rødt.

 

 

 

Til slutt

En siste merknad om farge for handling:

Uavhengig av hvilken farge du velger, spiller den ikke noen rolle om den ikke skiller seg ut.

Eksempel

Når du leser en tekst, fremhev gjerne de viktige delene av informasjonen, slik at de skiller seg ut. Hvis du derimot markerer hele tekstsiden, vil ingenting være uthevet.

Det samme gjelder for design. Fargevalgene du tar utgjør en forskjell for brukernes adferd - så utfør dine valg med presisjon.

Hvert fargevalg bør være bevisst og tilpasset kundene dine.

 

Ønsker du å vite hvordan du kan finne kundens preferanser?

Si i fra til Christopher, så skriver han en artikkel om det.

HAR DU LEST DISSE?

creobox-fremgangsmate_copy.jpg

PÅ JAKT ETTER BEDRE RESULTATER?

Boost markedsføringen din med nyttige tips, gratis guider og siste nytt om markedsføring.