<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=406766026335216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Content

Øk leserens forståelse med visuelle virkemidler

Ingen kommentarer enda

Verden er full av informasjon. Ettersom flere bedrifter kaster seg på innholdstoget, har forbrukerens oppmerksomhet blitt stadig vanskeligere å holde. Dette gjelder spesielt ved dårlig bruk av visuelle virkemidler. Dette innlegget handler om hvordan du øker forståelsen ved å bruke visuelle virkemidler.

 En undersøkelse, gjort av Columbia Journalism Review, forteller at dagens forbrukere er lite kildekritiske når de leser tekst, artikler og annonser. Når informasjonsflyten og lesemønsteret er dårlig, sitter mange igjen med et tomt hode, og de klarer ikke å identifisere hvem som er avsender og hva som er budskapet. 

En bi-effekt av dette er, utrolig nok, at de bruker overfladiske faktorer som hvordan plattformen så ut, til å bedømme troverdigheten bak teksten. Dette er noe du aller helst vil unngå, ettersom budskapet i selve innholdet er det viktigste av alt.

Nøkkelen til å unngå dette, er å øke leseflyten. Ved god bruk av visuelle virkemidler blir det enklere for kunden å forstå hva du prøver å formidle, og hvorfor det angår nettopp dem.

Hvordan lage innhold som folk ikke kan vente med å dele

 

Her er 5 visuelle virkemidler som sikrer at leseren får med seg budskapet:

1. Fantastisk overskrift

Overskriften er det første du vil at leseren skal se. Den bør være fengende, slagkraftig og relevant til innholdet som kommer videre.  Dette er kanskje gammelt nytt, men det som kanskje ikke slår de fleste, er oppmerksomheten overskriften skal ta. Den må være stor og harmonisk, og representativ til sjangeren, for at leseren skal ønske å lese videre. Det å sette sammen harmoniske font kombinasjoner, farger, og ikke mist plassering kan gi deg åpningen til en tekst som gjør at leseren leser lengre før den gir opp/navigerer vekk/ blar om.

 2. Sitater er magneter til øyet

Sitat og kundebevis er noe som er utrolig viktig for å skape kredibilitet til innholdet du vil formidle. Det som er viktig når det kommer til sitater, er de er godt synlige i saken.

Det å bruke annen font/str/farge og spacing gjør at blikket til leseren blir dratt mot sitatet, og de fleste kan ikke unngå og lese hva “Ola Nordman mener om brunost”.

Sitatene som velges ut til en sak bør være en slags “teaser” for dybdeinnholdet i saken, da det er gjerne det første etter overskrift lesern leser.

 

sitat i tekst

 

3. Kom til poenget tidlig, tydelig og treffsikkert

Underoverskrifter som bekrefter at teksten handler om det temaet som overskriften lokket inn med, driver leseren videre. Om ingress/innledningstekst drar ut i ”det vide og det breie” uten å egentlig si noe nyttig om temaet, kan det ofte gjøre mer skade enn nytte. Da kan det være nyttig å ha en annen font/farge/tykkelse på underoverskriftene for å vise tydelig en endring i lesemønsteret.

4. Bryt opp med bilder ( sett komposisjonen med bilder)

Bilder setter lesemønsteret på trykte flater. Da er det viktig å tenke at bildene som blir brukt i en sak er harmoniske i fargepaletten og forteller en historie. En annen ting og tenke på er komposisjonen bildene har. Det gyldne snitt er et hjelpemiddel som gir deg en balanse i komposisjonen, og er beroligende for øyet, som gjør det lettere og holde fokus på teksten. 

I digitale medier er bilder gode avbrekk fra lesning, og også en av de elementene leseren husker best etter å ha lest en sak/artikkel/blogginnlegg mm.

 

Bryt opp med bilder i komposisjon 

 5. Bildetekster er viktigere enn du tror

I punktet over sa jeg noe om viktigheten av bilder med innholdet. Det som derimot kan komme som en overraskelse, er at bildetekster oftere blir lest en saken selv. Vi har, etter all eksponering av aviser, blogger mm. lært oss å skjønne en bildetekst som en videre forklaring av handlingen på bilde den er tilknyttet til. Når vår oppmerksomhet dras mot bilder, leser vi derfor bildeteksten. Dette feltet er altså ikke plassen for å være nyskapende på design. En bildetekst bør se ut som en bildetekst, og inneholde de essensielle punktene for å fortelle innholdet. 

Leseflyt er noe av det viktigste å tenke på når en legger opp en sak til trykk eller digitalt. Det er reisen du tar med leseren på.

 

Noen fakta om visuelt innhold:

Hvis du fortsatt ikke er overbevist over effekten av visuelt innhold, bør du lese disse uttalelsene, basert på casestudier og eksperimenter fra psykologer, forskere, nevrologer og andre eksperter*:

  • Forbrukere har 85% større sannsynlighet for å kjøpe produkter som de har sett produktvideoer av.
  • Hjernen behandler visuell informasjon 60.000 ganger raskere enn tekst.

 

Fakta om visuelt innhold 

 

Vil du lære mer om visuelle virkemidler?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt, for å lære mer om content marketing, og få tips om digital markedsføring. Vi sender deg nyhetsbrevet vårt én gang i uken.

Trykk her for å melde deg på nyhetsbrev

 

*KILDER:

CJR -   twopart study

M. Parkinson, “Do-it-Yourself Billion Dollar Graphics”. http://www.billiondollargraphics.com/infographics.html

H. van Oostendorp, J. Preece and A.G. Arnold (guest editorial), “Designing Multimedia for Human Needs and Capabilities,” Interacting with Computers Volume 12, Issue 1 (September 1999): 1-5.

J.R. Levin, A Transfer of Appropriate Processing Perspective of Pictures in Prose, (in H.Mandl and J.R. Levin [eds.]) Knowledge Acquisition from Text and Prose (Amsterdam: ElsevierScience Publishers, 1989).

W.H. Levie and R. Lentz, “Effects of Text Illustrations: A Review of Research,”Educational Communications and Technology Journal 30 (4) (1982): 195-232.

D. Bobrow and D. Norman, “Some Principles of Memory Schemata,” (in D. Bobrow and A.Collins [eds.]), Representation and Understanding: Studies in Cognitive Science (New York: Academic Press, 1975), 131-149 and D. Rumelhart, “Schemata: The Building Blocks of Cognition,” (in R.J. Spiro, B.C. Bruce and W.F. Brewer [eds.]), Theoretical Issues in Reading Comprehension (Hillsdale, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associate, 1980), 33-58.

HAR DU LEST DISSE?

creobox-fremgangsmate_copy.jpg

PÅ JAKT ETTER BEDRE RESULTATER?

Boost markedsføringen din med nyttige tips, gratis guider og siste nytt om markedsføring.