<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=406766026335216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Content

Hva er Content Marketing? Den ultimate nybegynnerguiden

Den siste tiden har innholdsmarkedsføring blitt allemannseie, til ergelse for de  friskeste innovatørene som har høstet fruktene alene i flere tiår. Så, hva er det egentlig? Og hvorfor er det høyaktuelt for din bedrift? 

 

Content marketing definisjon

Content marketing handler om å kontinuerlig lage innhold målgruppen din bryr seg om, og publisere det i egne kanaler. Gjør du dette, vil du kunne tiltrekke og engasjere publikum. Gjort riktig, får du sjansen til å bli deres hovedkilde for informasjon på valgt tema.

 

Copybloggers definisjon på content marketing viser dette på en fin måte:

"Content marketing er en måte å skape og dele verdifullt, gratis innhold for å tiltrekke og konvertere interesserte kjøpere til kunder, og kunder til returnerende kunder. Typen innhold du deler er i stor grad relatert til det du selger; med andre ord, du utdanner folk slik at de kjenner, liker og stoler på deg nok til å handle." - Brian Clark, Copyblogger

 

 

Hva er forskjellen på content marketing og tradisjonell markedsføring?

Content marketing handler om å trekke til seg kunder ved å tilby innholdet kunden leter etter, mens tradisjonell markedsføring handler om å spre salgsbudskapet ditt ut i verden for å få oppmerksomheten du vil ha. Ved å trekke til seg kunden ved hjelp av målrettet informasjon fremfor å dytte salgsmeldinger på dem, bygger du tillit.

 

Robert Rose, legenden fra Content Marketing Institute, har følgende å si om forskjellen mellom content marketing og tradisjonell markedsføring:

"Tradisjonell markedsføring og reklame handler om å fortelle verden at du er en rockestjerne. Med innholdsmarkedsføring viser du verden at du faktisk er en." - Robert Rose

 Robert Rose holder Creoboxen på Content Marketing World 2016

ROBERT ROSE  holder "Creoboxen" under Content Marketing World 2016, verdens største bransjetreff innenfor vårt felt. 

 

 

Krav til innhold

Det stilles langt høyere krav til den som skal fange forbrukerens oppmerksomhet i dag, enn tidligere. Du kan ikke bare lage innhold for innholdets skyld. Først av alt må du finne ut hva kundene trenger/er interessert i, og så må du forsikre deg om at bedriften din har nok kunnskap om - og interesse for det aktuelle temaet.

 

Høy kvalitet

Som en reaksjon på den utrolige mengden innhold vi har å forholde oss til i dag, er folk kritiske til hva de klikker på, og leser i gjennomsnittet 20% av innholdet på en nettside.

Likevel husker vi det vi ser, og er villige til å fordype oss mer i det vi bryr oss om. Ved hjelp av visuelle virkemidler og en god dose innsikt, kan du jobbe deg rundt de skumle statistikkene. Innsikt i målgruppen før du bygger innholdsstrategien din er derfor ikke bare nødvendig, det er livsviktig for din satsning.

Det er vanlig å lage såkalte personas som definerer målgruppen din:                                 Last ned personas-mal for å starte denne prosessen

 

Strategi -> Ekte Storytelling -> Publisering -> Analyse

FØLG CREOBOX-METODEN: Med en strategisk tilnærming unngår du dårlig innhold. Det er som dårlig ånde: ingen vil ha det!

 

 

Hvordan finner du ut hva kundene vil ha?

Kundeinnsikt, er du heldig vet du allerede akkurat hva kunden vil ha. I så fall, scroll ned til seksjonen om kanaler. Er du som oss vanlige, dødelige markedsføringskrigere, må du gjette basert på erfaring, spørre noen som vet, eller best av alt; skaffe innsikten basert på data.

 

Her er to måter å skaffe riktig innsikt om din målgruppe:

 

Spørreundersøkelse

Hvor finner du kunden på nettet? Hva bryr de seg om? Hva er avgjørende for dem når de tar en kjøpsbeslutning? Dette er spørsmål det er vanskelig å gjette seg frem til, men ikke så vanskelig å få svaret på. Spør kunden, enten ansikt til ansikt eller via en digital spørreundersøkelse. 

Survey-monkey er et enkelt verktøy du kan bruke.

Og ja, de har gratisversjon!!!

 

Søkeordanalyse

I forbindelse med søkemotoroptimalisering finner du ut hvilke ord og setninger som søkes etter. Med andre ord, informasjon potensielle kunder leter etter. Søkeordanalyse er også ypperlig for å få kundeinnsikt. Ved å finne ut hva folk søker på, får du svar på spørsmål som:

Leter folk etter informasjonen jeg vil tilby? Hvordan formulerer de seg? Hvor mye kan de om temaet?

 

Supert verktøy

Et gratis verktøy som jeg har hatt mye glede av i det siste, er Keywordtool.io. Her finner du alle søkeordene relatert til ordet du gjør research på. Et eksempel: tidligere i år undersøkte jeg ordet innholdsmarkedsføring. Vi fikk flere søkeord som gav inspirasjon til blogginlegg relvante for markedsførere og bedrifter i vår målgruppe.

Hva er innholdsmarkedsføring  -> blogginlegget du leser nå

Innholdsmarkedsføring eksempler  ->  Norges beste eksempler på innholdsmarkedsføring

Innholdsmarkedsføring definisjon  -> Den første mellomtittelen i dette blogginnlegget

Ved å skape og optimalisere vår innholdsmarkedsføring mot riktige søkeord, får vi relevant trafikk. Det er deg det! Håper du syns det er nyttig, hvis ja, meld deg på nyhetsbrevet vårt for flere gode innlegg.

Dessverre viser ikke Keywordtool.io antall søk på ordene - før du betaler da selvfølgelig. For å satse på de som vil gi mest månedlig trafikk fra google og vennene bør du finne ut hvor mange som søker på ordene du velger. Dette kan du gjøre ved å lime dem inn i Søkeordplanleggeren i Google AdWords. Ellers bør du sjekke om det er stor konkurranse på valgte søkeord, konkurrerer du mot domener med høy autoritet, som VG eller DB er det liten sjans for at innlegget ditt vil klatre til topps i søkemotorene.

Send meg en e-post om du lurer på noe, da det er litt mer avansert enn nybegynner-stadiet jeg lovet i tittelen.

 

 

Kanalvalg

Når man skal velge hvilken kanal man skal publisere innholdet i, er det flere ting å ta i betraktning. De følgende tre spørsmålene er spesielt viktige:

 1. Hvilke kanaler bruker kunden?
 2. Hvem kontrollerer kanalen?
 3. Hva er målet med satsningen?

 

1. Hvilke kanaler bruker kunden?

Har du planer om å ha en dialog med riktig målgruppe, må du være der samtalen befinner seg. Du hadde kanskje mye å bidra med i den forrige samtalen du hadde, men hadde du vært i et annet rom, hadde du nok ikke nådd frem med det du ville si.

60% av kjøpsprosessen skjer før kunden kontakter selger, så ja, det lønner seg å bli funnet tidlig.

Finn ut hvor kundene dine går for å finne informasjonen de vil ha relatert til ditt produkt. Selger du elektronikk, er sjansen stor for at Google eller YouTube tas til hjelp. Om du selger interiør eller kokebøker, kan det være at Pinterest er kanalen for deg.

Er du usikker, er en gylden regel å spørre kunden. Om du ikke har direkte tilgang til kundene, kan du høre med noen som har mer kundekontakt om de vet noe om det, eller om de kan spørre for deg. Generelt sett sitter de som jobber med kundene direkte på et vell av kunnskap som vil være en gullgruve når det står på å kjenne kunden.

 

Nordmenns bruk av sosiale medier Q2, 2016

Vi har hentet oppdaterte tall for Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, Twitter, Google+, Pinterest og YouTube fra Ipsos MMI for å gi deg en idé av hvordan ulike kanaler brukes. Sjekk infografikken for andel profiler, bruksfrekvens og utvikling.

 

Infografikk fra Ipsos MMI: Nordmenns bruk av sosiale medier Q2, 2016

 

 

2. Hvem kontrollerer kanalen?

Content marketing er en investering, og man får ikke bygget en hær av følgere over natta. Når man bygger opp en følgerskare, og ikke "eier" kanalen selv, risikerer man at hele kongeriket faller på sikt, eller i hvertfall blir dyrt å vedlikeholde.

Har du investert mye i å være synlig på Facebook, er det for eksempel ikke så gøy når den organiske (ikke-betalte) rekkevidden på innleggene dine blir skrudd ned.

 

De beste abonnentene

Ved å bygge din egen kanal slipper du unna risikoen som følger med å bygge på "lånt land". Grunnleggeren av Content Marketing Institute, Joe Pulizzi, har en liste over hvilke "følgere" som er mest verdt. Den går som følger (med fallende verdi):

 1. E-postabonnenter
 2. Print-abonnenter
 3. LinkedIn-følgere
 4. Twitter-følgere
 5. iTunes-abonnenter (podcasts)
 6. Medium/Tumblr/Instagram/Pinterest
 7. YouTube-abonnenter
 8. Facebook-følgere

 

3. Hva er målet med satsningen?

Hva vil du oppnå med kommunikasjonen din? Hvordan vil du kommunisere utad? Du kan ikke printe ut podcasten din, så det svarer seg å tenke på samspillet mellom kommunikasjonsform og kanal. Hva du ønsker å oppnå, og når i kjøpsprosessen du ønsker å nå målgruppen din må også med i betraktningen.

 

web_hold.jpg 

KANALVALG: Det finnes utallige steder å publisere innholdet sitt på, og det gjelder å vite hvor kunden er, hvem som kontrollerer kanalen og hva målet med kommunikasjonen er. 

 

 

Distribusjon av innhold

Innholdet skal ikke bare publiseres, men også distribueres. Dette kan du gjøre ved å bruke sosiale medier, nyhetsbrev, innholdssyndikering (resirkulere som video, podcast, infografikk, etc.), eller hva det måtte være. Her må man også tenke på hvor målgruppen befinner seg, og hvilke kanaler som passer best til innholdet du lager.

Innhold skal ikke bare brukes én gang. Selv om kundene bryr seg, får de ikke med seg alt. Innlegg på sosiale medier som gjør det spesielt bra, kan deles om og om igjen (helst ikke alt for ofte). Ett sted mellom én gang i uken og hver måned bør være fint - ut i fra hvor mange følgere du har.

 

 

Mål effekt

Nå som du vet hva du vil oppnå, hvem du snakker til og hva de bryr seg om, er det lettere å treffe blink. Men, hvordan vet du at du treffer blink? Ved å følge med på tall som indikerer at verdi skapes. Dette kalles en KPI - (key performance indicator).

Typiske content marketing KPI´er:

 • Antall lesere/sèere
 • Tiden du holder på leser/seer
 • Kommer leser/séer tilbake
 • Antall konverteringer
 • Engasjement: deling, kommentarer, etc

 

Etterhvert som antall følgere og lesere vokser, lærer du hva målgruppen din liker best. Du vil bli stadig bedre til å gi dem det de vil ha, og stadig bedre på å høste de massive GMO-aktige fruktene som venter. Ved å følge med på riktige KPI´er fra starten, vil du ha et godt datagrunnlag fra første stund. 

 

Bevissthet, tiltrekking og tillit fører til salg

IKKE GLEM MÅLET DITT: Husker du siste delen av Copybloggers definisjon på content marketing? Du utdanner folk slik at de kjenner, liker og stoler på deg nok til å handle. Dette MÅ ikke være tilfellet - men husk å handle i tråd med målet ditt.

 

 

3(4) grunnleggende spørsmål du MÅ svare på FØR du begynner med Content Marketing:

 1. Hva ønsker du å oppnå?
 2. Hvem snakker du til?
 3. Hva bryr de seg om, og hvor er de?

 

For å svare på disse spørsmålene, må du forstå hvem du snakker til. Også kalt en persona. En slags oppsummering av personene som utgjør målgruppen din. For å gjøre prosessen kjapp, har vi laget en gratis mal du kan bruke.

Aldri bom på målgruppa igjen, last ned personas-malen.

 

Last ned mal for å lage personas

HAR DU LEST DISSE?

creobox-fremgangsmate_copy.jpg

PÅ JAKT ETTER BEDRE RESULTATER?

Boost markedsføringen din med nyttige tips, gratis guider og siste nytt om markedsføring.