<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=406766026335216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Content, Native

Content Marketing vs Native Advertising: De største forskjellene

Ingen kommentarer enda

«Hvor går egentlig skillet mellom native og content marketing? Er det tidsrommet og kontinuiteten som skiller det, eller er det metoden? Kanskje jeg ikke har forstått noen ting...» lød meldingen på mobilen min.

For det først vil jeg påstå at min bekjent har skjønt relativt mye av den stor content vs. native debatten, spesielt i lys av at han er en arabisk linguist som har ytterst få insentiver for å være oppdatert på dagens medietrender.

Når buzzwords som content, native, inbound, social og influencer marketing svever rundt og kolliderer med hverandre i cyberspace, er det lett å blir forvirret.

Dette var svaret mitt.

NB: Spisset mot hans hobby - crossfit.

 

Ulike mål

 

Ettersom vi her i Creobox er store tilhengere av å koble markedsføring opp mot konkrete bedriftsmål kan vi like godt starte med målsettingen.  Hva er det vanlig at man ønsker å oppnå med content vs native?

Mozhar laget en oversiktielig infographic

Content-marketing-vs-native-advertising.jpg
 

 

 

Content Marketing

 

Content marketing (innholdsmarkedsføring på norsk) er selve metodikken. Det er innhold som skal fremstå relevant og verdifullt. Kundene skal faktisk ønske å lese det. Bak ligger ofte en mer helhetlig og strategisk tilnærming.

En del av dette kan være å produsere innhold som matcher relevante søkeord. La oss ta et eksempel. Du som er nyfrelst cross-fit fan søker gjerne etter "how to do box jumps the right way”. Da havner du kanskje på Reebok sin blogg hvor du får forklart riktig box-jump teknikk og alt annet du trenger å vite om cross-fit. Da har de lært deg noe du faktisk ønsket å vite, dette er verdifullt for deg.

Resultatet er at du føler innholdet var såpass relevant at du abonnerer, helt frivillig. Først på bloggen, så facebook, så instagram, så youtube og e-post. Da defineres du som en “eid” leser ettersom Reebok kan fortsette å sende budskapet sitt til deg, helt gratis. Derfor er det på sikt veldig kostnadseffektivt. Selv om bedriften etterhvert må betale Zuckerberg og co mer og mer for god rekkevidde, er det fortsatt langt rimeligere enn tradisjonell annonsering.

Det beste av alt er i midlertid tilliten som bygges mellom deg og annonsøren. Du ønsker faktisk å få innholdet tilsendt, så lenge det fortsetter å underholde eller lære deg noe. Etterhvert vil du merke at innholdet også fokuser på treningsutstyret de selger, men dette syns du er helt greit ettersom du opplever mesteparten av innholdet som relevant. 80% verdi - 20% salg er en fin blanding.

Innholdet du får servert er ikke mediumavhengig. De kan bruke, tekst, bilder, film, grafikk, animasjon o.l. til å kommunisere med deg. Ofte en ærlig, åpen og ønskelig måte (Æ, Ø, Å). Reebok blir til slutt stedet hvor du går for å bli oppdatert om trening. Sum summarum, du får høy lojalitet til Reebok og kjøper av dem kontra Adidas i lang tid fremover, så lenge de ikke går i salgsfella og blir for “pushy."


Et godt eksempel
Google er flinke på det meste, det skulle bare mangle at de er flinke på innhold. Her har de brukt noe som vi kaller "user generated content" på engelsk eller "brukergenerert innhold" på norsk. D.v.s. at de bruker innhold som brukere har lastet opp på nett. Slike kampanjer er vanlige i sosiale medier.

Google gjør god figur:


 

 

 

 

Native advertising

 

Dette er egentlig bare innholdsmarkedsføring publisert i eksterne kanaler. På lik linje med en vanlig reklame betaler du en publikasjon, ofte et mediehus for x antall visninger. Formatet er derimot litt annerledes enn konvensjonell reklame, siden det etterligner journalistikk.

For annonsøren ligger det store skillet i kostnaden, ettersom man betaler for oppmerksomheten til plattformen sine følgere. Det kalles ofte å “leie” lesere.

I en gjennomført content marketing strategi, kan native være en del av markedsmiksen. En vikitg KPI er ofte å få leserene inn på sin egen plattform, hvor man så konverterer dem til egne følgere. Dobbel gevinst.

 

Et godt eksempel
Et meget godt eksempel på Native advertising gjort riktig er Cocainenomics. En engasjerende historie om verdens største narkokartell i Columbia. Målet var å fronte serien Narcos, de fanget hvertfall min oppmerksomhet.

Netflix_native_advertising_eksempel-1.png

I samarbeidet mellom Wall Street Journal og Netflix har de komt opp med kreative interaktive løsninger, mikset medier som spill, filmsnutter fra serien og ikoniske illustrasjoner. Kombinert med en solid tekst fra pulitzer-vinnende journalister har de funnet en vinneroppskrift.

 

Hvorfor funker det
I følge bloggen til den svenske markedsføreren Pontus Staunstrup er det 3 gode grunner til at Netlfix nyter stor suksess med sin satsning:

  1. Det er sterke historier
  2. Budskapet er ikke kommersielt
  3. De er innovative

 

Hva kan vi lære av dem

  1. Ikke vær redd for å fortelle lange og vanskelige historier  
  2. Våg å utfordre det etablerte med nye helt konsepter
  3. Tør å ta et steg tilbake for å se utenfor egne produkter

 

 

 

Videre skrev han:

Takk for utfyllende svar, mildt sagt! Ellers, se denne, John Oliver er en genial fyr :)

En morsom, men en smule lite nyansert film om Native Advertisng, fortsatt god humor, verdt tiden din på slutten av en lang arbeidsuke.

 

 

 

 

 

En mediehverdag i endring 

 

Dagens mediebilde er fullt av støy, også kommer falske nyheter att på til- Dette senker tilliten til merkevarer og ukjente nettstede til et nytt lavmål.

Jeg mener nøkkelen til skjære gjennom den støyen er å servere personlige historier med genuin formidlingsevne, og et budskap som faktisk betyr noe.

 

Last ned den gratis eboken om ærlig markedsføring som salgsmaskin

HAR DU LEST DISSE?

creobox-fremgangsmate_copy.jpg

PÅ JAKT ETTER BEDRE RESULTATER?

Boost markedsføringen din med nyttige tips, gratis guider og siste nytt om markedsføring.