<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=406766026335216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Markedsføring

5 markedsføringstrender du ikke bør gå glipp av

Ingen kommentarer enda

Vi er midt i en revolusjon når det kommer til både verktøyene vi bruker, hvordan kunder og forbrukere handler og distribusjonskanaler vi nyttiggjør. Account Based Marketing, personliggjøring, Programmatic, autentisitet og innholdsmarkedsføringsstrategi står sentralt.

Etter en samtale jeg hadde i helgen fikk jeg for meg at jeg kunne skrive denne posten. Jeg havnet i en prat med en som var veldig nysgjerrig på hva som skjer innen markedsføring, men som ikke visste hvor han skulle snu seg for å "følge med".

Jeg forsto at hverdagen min er veldig annerledes fra de fleste andre jeg kjenner og at ved å skrive en kort post om noen av tingene som skjer i vår bransje akkurat nå, så kan jeg muligens ende opp i en enda mer spennende samtale neste gang. Dette er derfor en tekst hvor jeg kort peker på noen av de trendene vi jobber med om dagen. Dette er hverken en uttømmende liste eller noe oppslagsverk, men jeg håper noe av dette er nytt selv for de som er mye mer drevne enn meg innen markedsføring.

 

Trender innen markedsføring per august 2017

Akkurat nå er det mange ytre påvirkninger som drar industrien i flere retninger på en gang. AI og bots automatiserer og optimaliserer både produksjon og distribusjon, noe som fører til et økt tempo.

Samtidig krever den enkelte forbruker og hver enkelt kanal at vi fremstår som ekte, gjennomsiktig, forutsigbar (men likevel spontan og levende, WTF!), tilpasset kanal og formål.

Store medietilbydere jobber for å kontrollere diskusjonen og budsjettene mens små aktører plutselig har tilgang på samme data som de store og dermed også kunder som tidligere har vært forbeholdt kjempene.

Plattformer har tatt over og fungerer som alt fra lokal butikk, samtalearena, nyhetskanal og underholdningstilbyder. Behovet for konsekvent, gjennomtenkt merkevarekommunikasjon har nok aldri vært større, men det har samtidig kommet et skille mellom «store merkevarer» og resten av gjengen.

At tempoet har økt betydelig krever en «always-on» rolle som fører til løpende taktiske valg samtidig som kravet til kvalitet i alle ledd stilles til alle som markedsfører. Den minste glipp, eller til og med tweet, kan føre til mye oppmerksomhet - på godt og vondt.

Dette gjør overordnet strategi viktig for alle som har overordnede forretningsmål. Mens de som lever i nuet har blitt gitt en tillatelse til å feile og leve som de små dødelige de tilsynelatende er.

Under er noen av de trendene vi daglig forholder oss til og noen tips til hvor du kan oppdatere deg for å henge med.

 

1. ABM, Account Based Marketing er på vei til oss her i Norge. Men ingen grunn til panikk.

Dette er noe som har vokst frem som et begrep på samme måte som både content- og inbound marketing. En praksis mange allerede har bedrevet, men som nå rendyrkes som en egen metodikk. For de som har jobbet med Key Account Management, eller –Salg, så er mye av metodikken allerede kjent. Nøkkelen og forskjellen fra salgsmetoden ligger i en samordning av flere «avdelinger» hvor man setter seg ned og lager en felles plan for å både tiltrekke og angripe en bestemt kunde, kundegruppe eller i noen veldig brede tilfeller en del av en utvalgt industri samtidig. Dette er også en metodikk som ofte kan brukes for å øke engasjementet hos en eller flere større kunder man allerede har.

Account Based Marketing forklart enkelt blir noe som dette:

ABM er en strategisk tilnærming hvor man behandler en enkelt (stor) kunde som et eget marked. Man planlegger og samordner markedsførings-, salgs- og oppfølgingsaktiviteter med et felles mål, å ta over eller øke den enkelte konto. En mer personalisert og individualisert tilnærming til markedsføringen hvor man ser på helheten av bedriftens beslutningstakere, påvirkere og portvakter og bygger en kampanje som adresserer de enkelte målpersonene på en måte som er tilpasset deres individuelle situasjon.

Her er en egen bloggpost fra leadfuze om ABM som går litt mer i dybden og har flere gode lenker videre.

For å gjøre dette skikkelig må man vite hva man gjør og det er nettopp samordningen av både informasjon og tiltak som er sentralt i hvorvidt man vil lykkes med dette eller ikke.

Det er ingenting drastisk nytt med ABM bortsett fra tilgang på data om kundene og verktøy til å gjennomføre tiltakene. Likevel vil det nok dukke opp evangelister som har sett lyset og som forteller om «den nye, blanke leken» også her i Norge. Selgere og markedsførere har i mange tiår brukt mye av ABM-metodikken uten at det har vært kalt noe annet enn god markedsføring og tilpasset salg.

De siste 4-5 årene har det vært store bevegelser innen ABM-rettede bedrifter i USA og det har etter hvert vokst frem flere bedrifter som spesialiserer seg i alt fra kurs og opplæring til verktøy ( feks Terminus, Engagio, Marketo) man kan bruke for å gjøre aktivitetene enklere.

Vanlige metoder å bruke innen ABM er for eksempel: Personlig markedsføring, automatiserte e-postløp, Account Based Programmatic kampanjer samt mer tradisjonelle metoder som DMer og fysisk markedsføring som boards eller håndskrevne brev.

Her er en artikkel som viser til 3 eksempler på ABM kampanjer og går i detalj om både resultater og lærdommer.

 

2. Individualisert markedsføring, eller personliggjøring

Denne trenden er ganske bred, men kan i stor grad forklares ved at det har vokst frem enorme muligheter innen rettet, effektiv produksjon og distribusjon av innhold.

Dette er et must om man skal kjøre større ABM kampanjer til flere bedrifter på en gang, men også noe som kan være med og vippe en enkelt forbruker over dørstokken og inn i butikken din.

Dette er også et MUST om du jobber med eCommerce hvor dette har vokst seg frem som en standard for hvordan de bygger tunellene sine – tenk amazon, hotels.com og zalando. Det er lite som er tilfeldig i metodikken deres.

Man kan med rette påstå at det å nyttiggjøre seg av programmatic og retargeting er en form for individualisert markedsføring, men per august 2017 snakker vi nå om å ta det enda lenger og lage tilsynelatende egne bannerannonser, artikler, videoer og til og med nettsider tilpasset en enkelt person. Et vanlig eksempel de fleste har vært utsatt for er «abandoned cart» bannere som følger etter deg.

Et annet godt eksempel vi kjenner til på personliggjøring i stor skala er coca-cola sin navnekampanje, «Share a Coke» – hvor de hadde navnene våre på flaskene sine og oppfordret til å dele med en navngitt venn. Selv om jeg ble holdt utenfor moroa med et navn som Arnstein, kjøpte jeg mange flasker til mine venner som hadde vanligere navn enn meg. Og jeg var faktisk litt lei meg for at jeg ikke var i det gode selskap.

Det samme gjelder spotify sin boards kampanje hvor de fant unike avvik hos brukerne sine og snakket direkte til den ene personen.

Mer rettede og hyper individualiserte metoder er f.eks adaptive nettsider som både Hubspot og Marketo et al. byr på. Nettsider som i teorien reorganiseres hver gang du besøker dem.

Eller metoder som inkluderer direkte adressering av mottaker som personaliserings tokens i e-poster, attribusjonskampanjer og til dels dark posts på facebook som retter seg mot små grupper med en enkelt, men oppfattet individuell fellesnevner. Eller videoer som inkluderer flere individuelle henvisninger som for eksempel Obivit AS holder på med i Norge med en artig tilnærming.

Det er mange måter å gjøre dette på, men et greit sted du kan begynne å sette deg inn i dette på er denne Forbes artikkelen fra i fjor.

 

3. Google Native Ads

Vi kjenner til programmatic ads og både de skjulte kostnadene, utfordringene samt fordelene denne distribusjonen kan by på. En stund har man også kunnet kjøpe programmatiske annonser som så ut som "anbefalt innhold" på et knippe sider. Problemet var imidlertid at de nesten alltid så litt malplasserte ut - de var ikke helt "native" til siden de ble presentert på.

Midt i sommerferien her i Norge slapp Google en oppdatering til Adsense som fornyet native ads verktøyet deres - (Adsense er distribusjonsplatformen til google som viser annonser på andre sine sider, altså ikke i søk).

Det var flere spennende implikasjoner i dette: annonsene skulle se bedre ut, tilpasses konteksten i større grad og føles mer naturlige - mens det mest spennende var nok "matched content" funksjonen som er med på å matche annonser med andre sitt innhold.

Dette markerer også google sin forståelse av hvordan digital markedsføring må tilpasses i en hverdag hvor urelevant reklame blir ignorert til fordel for individualisert og tilpasset innhold. Det er et viktig signal fra google og gir samtidig et spark i baken til de som enda ikke prioriterer å plassere rett innhold på rett tid og sted til rett person og dermed ødelegger for mange av oss andre. For ikke å snakke om et mulig nådestøt til de små vi kjenner idag som native programmatic tilbydere som Simpli.fi, Nativo og gjengen.

Det enkleste for å lære mer om dette er å starte med å lese Adsense sin egen blogg med "how-to" sider og guider - google er som vanlig veldig gode på den delen av verktøyene sine.

 

4. Autentisitet

Det kreves av kommunikasjon i dag er at den er autentisk og at det ikke føles påtatt eller kunstig. Dette er tilsynelatende et overordnet krav når man snakker til de nye generasjonene, men også når man skal jobbe strategisk med merkevareledelse. En enkelt hendelse kan sette deg tilbake årevis – slik som i United Airlines da de dro Dr. Dao ut av flyet han hadde betalt for å reise med.

Som nevnt over endrer forbrukerne, kanalene og metodene seg nesten daglig, men en ting går igjen; Autentisitet. Men da også autentisitet på forbrukernes premisser.

Eksempel på dette kan være at du ikke ønsker at din lokale matbutikk skal snakke til deg som om dere er venner eller at dere er to personer som prater, men hvis du har noe du vil snakke med den samme butikken om så ønsker du at det oppleves som at du treffer en faktisk person som hører deg.

I første tilfellet ønsker du at det skal føles som en butikk som snakker til deg hvor du kan behandle den som en butikk tilbake, men når du skal snakke med butikken pga noe du trenger ekstra oppmerksomhet rundt så ønsker du å snakke med en person som møter deg der du er i kundeforholdet. Det skal være ekte interaksjon på dine premisser.

For å holde oss oppdatert på den løpende kommunikasjonen og temperaturen i industrien er vi engasjerte og aktive lyttere på alle kanaler vi tror våre kunder og deres kunder muligens opptrer.

Et fint sted å begynne for å bli bedre på dette er denne artikkelen fra Neil Patel.

Han er etter min mening ganske god til å fremstå autentisk i sin markedsføring - bare ikke tro at det er noe annet enn markedsføring. Han snakker mye om genuinitet og autentisitet og hvordan du kan bruke dette for å treffe kundene dine der de kjenner det. Han snakker om mye annet også så det er lett å la seg rive med i diskusjonen.

Advarsel: han har ca 1000 C2Aer på nettsiden sin

Her er også en artikkkel fra i fjor hvor Lizzie Davis fra TINT sier hvorfor autentisitet er viktig – G.R.!

 

5. Innholdsmarkedsføring er..

Utvannet.

I dag driver «alle» med innholdsmarkedsføring. Og dette stammer nok fra at ordet «innhold» i seg selv ikke er begrensende, men omfatter alt fra insta- og snapstories til bilder, video, tekst i nesten alle former. Både tradisjonelle fotografer, tekstforfattere og videoprodusenter kan med rette si at de «driver med innhold» så vel som bloggere og snapfluencers kan påstå det samme. God innholdsmarkedsføringsstrategi kan imidlertid de færreste med rette si at de faktisk driver med.

Det er lett å bli forvirret når alle tilsynelatende leverer samme tjeneste.

Trenden her er derfor at det blir synliggjort et skille mellom innholdsprodusenter, innholdsstrateger og innholdsdistribusjon. Flere roller finnes nok, men disse tre generelle dekker de fleste.

Å bygge en god innholdsstrategi for en kunde er en omfattende øvelse, men går kort forklart ut på å identifisere alle krysningspunktene en kunde kommer i kontakt med merkevaren og definere hvilke kvalitets innholdstilbud vi kan gi kunden i alle steg i reisen. Om vi tar sikte på å tilby noe av verdi i alle kundens steg er det overveiende sannsynlig at vi påvirker kunden mot å både kjøpe av oss og fortelle andre om det. Når man i tillegg sørger for å ta med seg kundens levetid i planleggingen så sikrer man at man bygger verdi i merkevaren på lang sikt gjennom gode opplevelser og ekte verdi.

Ressurser å følge med på i denne fagkategorien er omfattende, men noen internasjonale tips kan være:

Relevance og Velocity sine fagblogger og nøkkelpersoner.

Contentmarketing Institute sin CMO-satsing eller Robert Rose og Joe Pullizzi

Contently og hubspot sine nyhetsbrev for markedsførere er også over gjennomsnittet nyttige om du tåler å sortere deg gjennom mengden mailer de sender.

Det er mye man ikke kommer over i en tekst som dette, men jeg får heller skrive flere poster om temaer som data drevet markedsføring, AI/Bot-drevet markedsføring, nye distribusjonskanaler, snapads, attribusjonsmodeller, SEM og Agile marketing. Alle nevnte buzzwords kjenner vi nok på kroppen alle som jobber med dette, men denne posten er allerede lang nok. Temaene er imidlertid alle på listen jeg ønsker å kommentere nå som høsten siger på og kveldene kan tilbringes foran skjermen med god samvittighet.

Om du har holdt ut helt ned hit i teksten vil jeg takke for oppmerksomheten og invitere til en prat i kommentarfeltet om det er noe du mener jeg har sagt som er uriktig eller som du vil snakke om i dypere detalj - motivasjonen bak denne posten var jo tross alt et håp om en skikkelig god diskusjon rundt revolusjonen vi er midt i og implikasjonene den har på fremtiden vår.

Det er en spennende tid vi lever i og selv om det er vanskelig å holde tritt med utviklingen er det noe som aldri vil bli erstattet: Behovet for godt håndverk og kvalitet på tvers av disipliner.

Vi som markedsfører må passe på så vi ikke vanner oss selv ut.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

HAR DU LEST DISSE?

creobox-fremgangsmate_copy.jpg

PÅ JAKT ETTER BEDRE RESULTATER?

Boost markedsføringen din med nyttige tips, gratis guider og siste nytt om markedsføring.